fbpx

Az ózongenerátorok használatáról

Az ózon az egyik legerősebb oxidálószer a világon, kb. 3000-szer hatékonyabb a hatása a klórénál. Gáz halmazállapota miatt gyakorlatilag bárhova eljut a kezelt területen.

Gyakori kérdések és válaszok

Pontosan. Az ózon egy rendkívül instabil molekula, míg a sztratoszféra ózonrétegében a beeső ultraibolya sugárzás hatására folyamatosan keletkezik és bomlik -így elnyelve a számunkra káros sugárzást- addig alacsonyabb légköri rétegekben már nem található meg. Bizonyos folyamatok, például villámlás során is keletkezik ózon.

A készülékek használata nem bonyolult, nem igényel semmiféle szakértelmet. Csupán néhány biztonsági előírást kell betartanunk. Például gondoskodni kell róla, hogy a kezelés ideje alatt, valamint az azt követő 30 percben élőlény ne tartózkodhasson a kezelt területen. Ezután a terület egy alapos szellőztetés után újra használatba vehető. A használati útmutatóban részletesen ismertetjük a készülék használatát és a szükséges előkészületeket. Amennyiben mégis bármilyen kérdése felmerülne, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére.

Az ózongenerátorok ózon termelési elve gyakorlatilag azonos a villámlás során keletkezett ózon folyamatával, az úgynevezett koronakisülés (más néven csendes kisülés) segítségével hozzák létre a gázt.

Az ózongenerátor használata biztonságosnak tekinthető, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

Ózonos kezelésnél a helyiség ózon koncentrációja 2-4 ppm. Ez a koncentráció a mikroorganizmusok elpusztítására bőven elég, az élelmiszereket viszont nem károsítja. Sőt, mivel elpusztítja a mikroorganizmusokat,  ezért az eltarthatóságukat is növeli.
Élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt forgalmazó boltokban is előszeretettel alkalmazzák az Ozonetech ózongenerátorokat.
Élelmiszereket tartalmazó helyiség esetén az előírt kezelési időt nem szabad nagy mértékben túllépni. A kezelési időről készített táblázatunkat ide kattintva megtekintheti.

Ózonos kezelésnél a helyiség ózon koncentrációja 2-4 ppm. Ez a koncentráció a mikroorganizmusok elpusztítására bőven elég, az elektronikai alkatrészeket viszont nem károsítja. Amennyiben betartjuk az előírt kezelési időt, nem tesz kárt az ózon gáz elektronikus eszközökben. A kezelési időről készített táblázatunkat ide kattintva megtekintheti.

Ez függ az adott helyiség légterének nagyságától. A legtöbb esetben 30-90 perc is elegendő a kívánt hatás eléréséhez. Ha ez nem lenne elég, a készüléket akár 120 percig is folyamatosan használhatjuk. 120 perc használati idő után viszont 60 percig pihentetni kell a készüléket. A kezelési idő meghatározásához készített táblázatunkat ide kattintva megtekintheti.

Igen, Vásárlóink nagy része a penész elpusztításának céljából vásárolja meg készülékeinket. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Természetesen! Akár lakossági, akár gépjármű klímáról van szó, mindkét esetben használható az ózongenerátor a klíma gombamentesítésére, szagtalanítására. Lakossági  klímánál fontos, hogy a készülék a kezelés időtartama alatt minél közelebb helyezkedjen el a légkondicionálóhoz. Gépjárművek esetében általában a hátsó ülés közepén vagy a lábtérben ajánlott elhelyezni az ózongenerátort, miközben belső levegő keringetéssel a szélvédőre vagy a fejtérre kell irányítani a ventilátort.

Igen, legyen az akár dohos szag vagy cigarettafüst szaga. Bármilyen általános kellemetlen szagot megszüntet. Az ózon gáz képes a kárpitok belsejébe is behatolni, így akár ágyak, kanapék szagtalananítására is használható.

Fák pórusaiba is behatol, így a szekrények dohos szagával is elbánik.

Az ózonos kezelés nem csak elfedi a kellemetlen szagokat (ahogyan a hagyományos illatosítók), hanem elpusztítja a szagot kibocsátó részecskéket, így nyújtva végleges megoldást. Fontos, hogy a szag forrását el kell távolítani, különben a szag a kezelés után rövid időn belül újra jelentkezik. Például állati ürülék szaga esetén annak eltávolítása után kezdhetjük meg a kezelést.

Nem. Tilos a kezelési idő alatt és az azt követő 30 percben élőlénynek a kezelt területen tartózkodni. Ezután a terület egy alapos szellőztetés után újra használatba vehető.

Ózongenerátort gyártani könnyű. Jó ózongenerátort viszont már nehéz. A pára és a hőmérséklet hatalmas ellensége az ózongenerátoroknak, ezek drasztikusan csökkentik az ózontermelési képességüket. Használat során pedig a gyengébb ventilátorral felszerelt termékek elkezdenek melegedni, így a magas hőmérséklet adott.  Penészmentesítésnél pedig ahol van penész, ott bizony pára is van. Ebben az esetben a pára is előkerül. Az általunk gyártott ózongenerátorok viszont csúcsminőségű ipari ventilátorokat és gondosan megtervezett áramlási csatornát tartalmaznak, így az ózontermelési képesség garantált akár 2 órás folyamatos használat esetén is. Mint minden más terméknél, a pénztárcánk megkímélése érdekében itt is érdemes a minőséget választani. Készülékeinkre 3 év garanciát vállalunk.

“Miért nincs kisebb?” “Miért nincs olcsóbb?” Az utóbbi években talán ez volt a 2 leggyakoribb kérdés, amit Ügyfeleinktől kaptunk.

Egy hasonlattal szemléltetnénk a választ. Próbált már télen egy hajszárítóval befűteni egy lakást? Ha nem, elmondjuk miért nem sikerülne. A hajszárító által termelt hő kevés ahhoz, hogy a lakásból eltávozó hőt pótolni tudja.

Az ózon egy rendkívül instabil molekula. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a kezelése egy helyiségnek, a koncentrációnak legalább 2,5 ppm értékűnek kell lenni. A ppm a part per million rövidítése. 2,5 ppm annyit jelent, hogy átlagosan 1 millió molekulából 2,5 db ózonmolekula, a maradék pedig levegő. Mivel az ózon molekulák folyamatosan bomlanak, ezért ahhoz, hogy elérjük a szükséges koncentrációt, megfelelő teljesítményű ózongenerátorra van szükség.

Kis teljesítményű készüléknél a probléma ugyanaz, mint a hajszárítós példánál. Az ózongenerátor termeli az ózont, viszont közben a már megtermelt molekulák folyamatosan bomlanak és a koncentráció SOHA nem fogja elérni a 2,5 ppm-et (pontosan ahogyan a hajszárítóval fűtött lakás sem melegszik télen).

Orrunk már a 0,01 ppm koncentrációjú ózont is megérzi a levegőben, ez viszont nem elég. Sokan ha kezelés után érzik az ózon szagát, elégedettek. Orrunk ilyenkor hamis biztonságérzetet ad, ugyanis ha nem volt megfelelő a koncentráció, gyakorlatilag az egész kezelés kidobott idő volt.

Nem véletlenül nincs kisebb készülékünk M10 modellünknél, megfelelő hatásfokot ekkora teljesítményű gép képes biztosítani még kis helyiség esetén is.  

Az ózongenerátor megfelelő használat során környezetbarát módon tisztítja a levegőt, vegyszerek használata nélkül. A készülék használatánál a cél, hogy a kezelendő terület légterében minél nagyobb legyen az ózon koncentrációja. 
Kérjük, hogy a készülék használatba vételét megelőzően mindenképpen figyelmesen olvassa el a termékhez mellékelt használati útmutatót. Ezt a dokumentumok menüpontban vagy az alábbi gombra kattintva is letöltheti:

Termékeink:

RAKTÁRRÓL, INGYENES szállítással

A megrendelések 2 munkanapon belül kiszállításra kerülnek.

M10

Lakossági
99 900 Ft
 • 10 000 mg/óra
 • 120 m²-ig*
 • Üzemóra számláló
 • 2 órás időzítő
 • 3 év garancia
 • Ingyenes szállítás

M15

Lakossági és ipari
119 900 Ft
 • 15 000 mg/óra
 • 160 m²-ig*
 • Üzemóra számláló
 • 2 órás időzítő
 • 3 év garancia
 • Ingyenes szállítás

M30

Lakossági és ipari
179 900 Ft
159 900 Ft
 • 30 000 mg/óra
 • 200 m²-ig*
 • Üzemóra számláló
 • 2 órás időzítő
 • 3 év garancia
 • Ingyenes szállítás

M45

Ipari
229 900 Ft
 • 45 000 mg/óra
 • 230 m²-ig*
 • Üzemóra számláló
 • 2 órás időzítő
 • 3 év garancia
 • Ingyenes szállítás

*A táblázat hatóterület adatai zárt terület esetén értendőek, a használati útmutatóban megadott kezelési szabályok és kezelési időtartam betartása mellett.